Maj

Maj, underbara maj! För mig är detta den mest härliga tid. Det blir varmare och ljusare och allt växer och frodas. Det är även en tid då växtsjukdomar inte har hunnit visa sig så mycket vilket gör mig lugn och jag njuter av allt det vackra. Man bör dock vara ute i god tid när det gäller sjukdomar, tex rosor, som så lätt kan drabbas av svartfläcksjuka ska man helst behandla redan tidig vår. Ute på markanaden finns det nu ett fantastiskt preparat som heter Binab. Det motverkar just svampsjukdomar och används framförallt i ekologisk odling. Det finns även ett rosgödsel som heter Biobalans som har detta verksamma preparat som ingrediens. Även det går bra att använda. Häckar, träd och buskar är det också dags att börja gödsla. Jag brukar använda ko eller hönsgösel och tycker alltid att jag av detta får ett bra resultat. Det gäller dock att vara försiktig med mängden hönsgödsel så att man inte överdoserar.

Många av de sådder som man har i fönsterkarmen är det nu dags att avhärda, alltså vänja vid ett liv utomhus. Då är det viktigt att skydda växterna med fiberduk samt att ta in om det väntas en frostknäpp. När de har varit utomhus i cirka en vecka då är det dags att plantera ut, om man inte ska ha dem i kruka förstås. Många fröer kan nu sås direkt på friland, bla sallat, lök, mangold, rödbetor och en mängd sommarblommor. Varvandet av grönsaker och sommarblommor kan ge fantastiska möten. Många av sommarblommorna och en hel del perenner kan behöva stöttning längre in på säsongen. Där är det dock bättre att ha framförhållning och sätta upp stöd redan nu. Då växer blommorna in på ett naturligt sätt och ser inte forcerade ut. Jag använder mycket björkris i min trädgård till de växter som inte är så höga och till de högre har en smed tillverkat runda växtstöd i obehandlat järn.

Häromdagen skördade jag årets första sparris och jag kan se att det är många fler på gång. Sparrisen är inne på sitt fjärde år nu så i år kan vi njuta. Det är ju tyvärr så att under sparrisens första två år får man inte skörda och under det tredje endast smaka, men från och med det fjärde kan man skörda, men bara fram till midsommar. Efter midsommar behöver plantan gå upp i blom och ta vara på sin egen energi. Även årets första skörd av rabarber kunde jag ta vara på häromdagen. Av dessa bakades härliga rabarbermuffins och vi åt och njöt. För visst är det något väldigt speciellt med det man har odlat alldeles själv.

Lämna en kommentar