naturliga vitaminpiller

[Bildtext id=”attachment_238″ align=”alignleft” width=”100″ bildtext=”Recept mm.”] [/bildtext]

Förr i tiden betade hemmafruar sommar bærhøst i alla tänkbara och otänkbara sätt att säkerställa en vitamintillskott under vintern. Men även mitt i vintern faktiskt kan plocka läckra och hälsosamma bär i naturen. Den senaste julhelgen funktionens med på en resa till Nordsjön. I blåsigt, salta luften och den sandiga jorden frodas havtornen – en tät buske med långa, vassa törnen och törnena kluster av gula och orange bär. Min mamma använder som dekorativa grenar för julpynt och krukor på terrassen, som på vintern kan mycket väl ser lite ledsen. Men bär kan också ätas. De är faktiskt bara bättre av att ha blivit utsatt för en liten frost, så även om de är mogna i oktober, kan man ofta enkelt använda dem som fortfarande kvar på buskarna i mitt i vintern.

havtorn

De mycket saftiga bär har en mycket speciell, rätt syrlig smak och en mycket hög halt av vitamin C. Problemet är att de är svåra att komma till törnen och spruckna ett gott ord när man försöker plocka upp dem. Lösningen är att minska några av de tätt ockuperade grenar och lägg dem i frysen över natten eller som ett par dagar. Sedan bär försiktigt skalas bort. Ta inte för många grenar ur frysen på en gång. De torkar snabbt och är återigen omöjligt att plocka. Och även när frysen trick används kräver havtornene åtgärder. Fingrarna är kallt, och det är svårt att undvika fastnar på taggar. Men resultatet är definitivt värt ansträngningen!

här några recept för dem som har modet att anta utmaningen …

Lämna en kommentar