Nu kan du forspire potatis

Vill du växa tidig potatis, det är just nu dags att forspire dem så att de är redo att komma i marken när det värms upp av solen. Generellt tar det 5-6 veckor, tills potatisen är redo för köksträdgården, och sedan tar det mellan 80 och 100 dagar tills du kan börja skörda.

Det finns flera fördelar med grodda potatis. Första, de ger ett bättre utbyte än potatis som placeras direkt i marken, och dels är de mer motståndskraftiga mot sjukdomar, inklusive potatispest.

Det är viktigt att välja bra, sjukdomsfria utsädespotatis. De kan köpas på plantskolor och finns i många varianter med olika smak, fasthet och skördetid. Välj potatis som ser mest hälsosamma ut, bör de ha en slät yta och många ögon, varifrån de kan gro.

Placera potatisen i ett lager i en platt låda och placera dem fint, men inte för varmt (som cirka 15 till 18 grader), till exempel i en mot norr fönster. Det är viktigt att potatisen har tillräckligt med ljus, annars deras groddar lång och blek, i stället för korta, tjocka och mörkgrön. När plantorna är approximativt 1 cm långa, potatisen är redo att komma in i marken.

Potatisen kommer att ha de bästa förutsättningarna när jorden har värmts upp. I en odlingslåda de får ett försprång när solen skiner direkt på sidorna, men också i en traditionell köksträdgård jord kan förvärmas om du lägger en bit av klar plast över den i ungefär en vecka innan transplantation. Det verkar som ett växthus, vilket ökar jordvärme, potatisen den bästa starten.

När potatisen börjar skjuta och står med gröna toppar, är det viktigt att hacka dem, det vill säga trycka på en bank av jorden runt dem. Det hämmar ogräs, behåller fukten i jorden och förhindrar potatisen utsätts för ljus, så att de blir grön.

Lämna en kommentar