Så här lyckas du med dahlior i odlingslådan

Ett mexikanskt underverk – så här odlar du dahlior

Dahlior är några av de vackraste och mest överdådiga blommorna som vi kan odla därhemma. Dahlian har en lång historia som tar avstamp i Mexiko under 1400-talet då den användes för både praktiska och dekorativa ändamål. Dahlian utvecklar en eller flera underjordiska lökar som faktiskt är ätbara. I Mexikos gamla dagar användes de både som människo- och djurföda. Det kan man fortfarande använda dem till idag – men smaken är inget att skryta med. Här rekommenderar vi inte att man äter lökarna utan istället att man låter växterna blomma år efter år i trädgården. Under gamla tider använde Aztekerna blommorna som bröllopsprydnad och det är inte konstigt eftersom dahlior är en av de vackraste prydnader som naturen kan producera.

Så här odlar du dahlior

Dahlior kan odlas både från lökar och frön. De flesta odlar dem från lökar eftersom lökarna kan sparas från år till år och därför håller dahlior i många år.

Man kan börja med att förgro lökarna i april. Detta gör man genom att ta några lådor med jord och sätta lökarna i jorden. De ska stå frostfritt och ljus. Efter en tid börjar lökarna att spira och nu har de fått ett försprång innan de ska i jorden under maj.

Men man kan också vänta tills i maj när vädret är mildare och risken för frost är över. Lökarna placeras försiktigt läggas i jorden och täckts med 10 cm jord. Lökarna gror först i några veckor och sedan tar det plötsligen fart. På endast ett par månader kan dahlior bli 1,5 meter höga. Dahlior blommar generöst över hela sommaren och fram tills frosten kommer och lägger sig över dem.

Dahlior i odlingslådor

Man kan även odla dahlior i odlingslådor. Det enda man behöver uppmärksamma är att dahlior vill ha lite vatten och näringsämnen. Så ju större odlingslåda, desto enklare skötsel. Dahlior behöver värme och det kan faktiskt vara en fördel att plantera dahlior i odlingslådor. Odlingslådor värms upp för snabbare än rabatter och detta ger dahliorna ett litet försprång och extra goda förutsättningar under sommaren. Under mycket varma somrar får man däremot vara uppmärksam så att odlingslådorna inte torkar ut för snabbt.

Vinterförvaring av dahlior

Den enda nackdelen med dahlior är att de inte tål frost. Därför måste lökarna grävas upp varje höst. Lökarna ska förvaras frostfritt men svalt. Det kan vara i ett frostfritt garage eller en källare. Om du inte har något frostfritt skjul kan du lägga lökarna i planteringskärl som täckts med filtar eller annat isolerande material.

På varma vintrar kan man ha turen att dahliorna överlever vintern, men det sker inte så ofta.

Läs våra andra guider i bloggen som exempelvis: hur man odlar kronärtskockor och hur man lyckas med tomater.

2 svar på ”Så här lyckas du med dahlior i odlingslådan”

Lämna en kommentar