Trädgården i april – tio trädgårdsprojekt som du kan gå igång med nu!

Kalendern säger april och det är förmodligen en av årets mest oförutsägbara månader sett till vädret. Därför kan det vara svårt att veta vad man verkligen kan gå igång med i trädgården under den här månaden.

Här är 10 tips på trädgårdsprojekt som du kan sätta igång med redan nu!

1. Gödsla dina odlingslådor

Oavsett om det gäller en rabatt, odlingslåda eller en köksträdgård behöver jorden få näring. April är månaden för att gödsla jorden och därmed ge växterna de bästa förutsättningarna för en gynnsam tillväxt redan från starten av att värmen återvänder. Du kan gödsla med gödningstabletter, flytande gödning eller naturgödsel.

2. Ta hand om din gräsmatta

Gräsmattan kan se lite härjad ut efter vintern. Det kan finnas vissna fläckar eller hål i gräsmattan. Ta itu med problemet genom att placera lite “dressing” på utsatta områden. Du kan göra din egen blandning med två delar kompost, en del sand och gräsfrön. Fördela blandningen mellan hålen och de vissna områdena och stampa sedan lätt. 

3. Beskär rosor och lavendel

Rosor och lavendel är en fantastisk kombination som får många poäng för både utseende och doft. Under april-maj är det dags att beskära båda. Man brukar säga att rosor ska beskäras när björkarna har musöron. Om det fortfarande finns mycket snö och frost får man vänta tills det har försvunnit. Lägg gärna ut en omgång med gödning samtidigt.

4. Förgro plantor

Om vädret är tråkigt och trist och du inte känner för att gå ut i trädgården, kan du börja med att förgro plantor till köksträdgården. Du kan plantera majs, kål, squash och pumpor i små planteringskärl där inne. När risken för frost har försvunnit någon gång i maj-juni, kan du sätta plantorna i köksträdgården. Du kan eventuella täcka plantorna med fiberduk under de första veckorna om vädret är kallt.

5. Stäng ned trädgården

Ogräs kan man alltid räkna med och även om vintern har försökt att lura dig till att tro att allt är borta, kommer det alltid tillbaka. Om du inte vill spendera hela högsäsongen med hackan i handen, kan det vara smart att investera lite tid till att bekämpa det värsta redan nu. Stäng till ordentligt i grunden och dra upp så många rötter och växtdelar som möjligt. Du kommer att tacka dig själv för att du gjort jobbet redan innan den roliga säsongen börjar!

6. Fyll på odlingslådorna

Jorden i odlingslådor sjunker lite varje år. Nu är det en bra tid att kontrollera odlingslådorna och se till att alla är fyllda med god och näringsrik jord. Du kan toppa av med vanlig jord, mull eller köpa några av de många jordförbättringsprodukterna som finns på marknaden. Exempelvis jord med tillsatt hästgödsel. En god jord är en förutsättning för goda grönsaker!

7. Förberedd köksträdgården

Om april inte är alltför kallt eller vått så är det nu som du ska gå igång med att förbereda köksträdgården. Luckra jorden ordentligt med en jordfräs eller spade och ta bort ogräs.

8. Plantera träd, buskar och perenner

Om det inte finns någon frost i marken och vädret är rimligt bra, kan du dela upp och plantera perennerna som du inte hann dela eller plantera under hösten. Du kan även plantera träd och buskar i trädgården. Kom ihåg att plantorna ska vattnas rikligt under hela den första säsongen.

9. Snigelsäkra din trädgård

Om du inte vill att alla dina snygga och läckra växter ska ätas av glupska sniglar, är det nu som du ska lägga lite energi på snigelsäkring. Det finns många sätt att välja mellan: Du kan helt enkelt leta upp dem och ta bort varje snigel. Du kan sätta ett snigelstaket runt köksträdgården eller köpa odlingslådor med snigelstaket. Du kan även investera i löpankor som både är trevliga och effektiva snigelätare.

10. Ta bort jordtäcken

Om du har haft ett jordtäcke i köksträdgården eller som skydd över känsliga rabatter, är det dags att ta bort jordtäcket nu så växterna får ljus igen.

Lämna en kommentar